Ferice... de tine?

Dacă mai devreme ne-am oprit asupra câtorva versete din Vechiul Testament care vorbesc despre fericire, haideţi să vedem ce spune Noul Testament, în special cuvintele Domnului Isus Hristos:

"Ferice de cei săraci în duh, căci a lor este Împărăţia cerurilor!
Ferice de cei ce plâng, căci ei vor fi mângâiaţi!
Ferice de cei blânzi, căci ei vor moşteni pământul!
Ferice de cei flămânzi şi însetaţi după neprihănire, căci ei vor fi săturaţi!
Ferice de cei milostivi, căci ei vor avea parte de milă!
Ferice de cei cu inima curată, căci ei vor vedea pe Dumnezeu!
Ferice de cei împăciuitori, căci ei vor fi chemaţi fii ai lui Dumnezeu!
Ferice de cei prigoniţi din pricina neprihănirii, căci a lor este Împărăţia cerurilor!
Ferice va fi de voi când, din pricina Mea, oamenii vă vor ocărî, vă vor prigoni, şi vor spune tot felul de lucruri rele şi neadevărate împotriva voastră!
Bucuraţi-vă şi înveseliţi-vă, pentru că răsplata voastră este mare în ceruri; căci tot aşa au prigonit pe proorocii, care au fost înainte de voi." (Matei 5:3-12)

"Şi El a răspuns: "Ferice mai degrabă de cei ce ascultă Cuvântul lui Dumnezeu, şi-L păzesc!"" (Luca 11:28)

"Ferice de robii aceia, pe care stăpânul îi va găsi veghind la venirea lui! Adevărat vă spun, că el se va încinge, îi va pune să şadă la masă, şi se va apropia să le slujească.
Fie că vine la a doua strajă din noapte, fie că vine la a treia strajă, ferice de robii aceia, dacă-i va găsi veghind! (Luca 12:37-38)

""Tomo" i-a zis Isus, "pentru că M-ai văzut, ai crezut. Ferice de cei ce n-au văzut, şi au crezut."" (Ioan 20:29)

"În toate privinţele v-am dat o pildă, şi v-am arătat că, lucrând astfel, trebuie să ajutaţi pe cei slabi, şi să vă aduceţi aminte de cuvintele Domnului Isus, care însuşi a zis: ,Este mai ferice să dai decât să primeşti."" (Faptele Apostolilor 20:35)

"Încredinţarea pe care o ai, păstrează-o pentru tine, înaintea lui Dumnezeu. Ferice de cel ce nu se osândeşte singur în ce găseşte bine." (Romani 14:22)

"Ferice de cel ce rabdă ispita. Căci după ce a fost găsit bun, va primi cununa vieţii, pe care a făgăduit-o Dumnezeu celor ce-L iubesc." (Iacov 1:12)

"Chiar dacă aveţi de suferit pentru neprihănire, ferice de voi! "N-aveţi nici o teamă de ei, şi nu vă tulburaţi! " (1 Petru 3:14)

"Dacă sunteţi batjocoriţi pentru Numele lui Hristos, ferice de voi! Fiindcă Duhul slavei, Duhul lui Dumnezeu, Se odihneşte peste voi." (1 Petru 4:14)

"Ferice de cine citeşte, şi de cei ce ascultă cuvintele acestei proorocii, şi păzesc lucrurile scrise în ea! Căci vremea este aproape!" (Apocalipsa 1:3)

"Şi am auzit un glas din cer, care zicea: "Scrie: Ferice de acum încolo de morţii, care mor în Domnul!" - "Da", zice Duhul; "ei se vor odihni de ostenelile lor, căci faptele lor îi urmează!"" (Apocalipsa 14:13)

"Iată, Eu vin ca un hoţ. Ferice de cel ce veghează şi îşi păzeşte hainele, ca să nu umble gol şi să i se vadă ruşinea!" (Apocalipsa 16:15)

"Apoi mi-a zis: "Scrie: Ferice de cei chemaţi la ospăţul nunţii Mielului!" Apoi mi-a zis: "Acestea sunt adevăratele cuvinte ale lui Dumnezeu!"" (Apocalipsa 19:9)

"Şi iată, Eu vin curând! - Ferice de cel ce păzeşte cuvintele prorociei din cartea aceasta!" (Apocalipsa 22:7)

"Ferice de cei ce îşi spală hainele, ca să aibă drept la pomul vieţii, şi să intre pe porţi în cetate!" (Apocalipsa 22:14)

O problemă pe care noi o avem este aceea de a ne identifica cu aceste "fericiri", o dată pentru că nu toate par atât de "fericite" şi a doua oara pentru că ni se pare destul de greu să ne încadrăm în condiţiile impuse intrării noastre în sfera celor care au "dreptul" la fericire.

Totuşi, nu noi suntem cei care ne câştigăm dreptul, ci este harul lui Dumnezeu pentru noi, este lucrarea Duhului Sfânt din vieţile noastre, atâta vreme cât ne lăsăm prelucrati de Creatorul nostru, aşa cum lutul este prelucrat de olar pentru a deveni un vas frumos şi de folos celui ce l-a făcut sau altora.

Prelucrarea implică de multe ori durere, dar, cum spunea Pavel: "Eu socotesc că suferinţele din vremea de acum nu sunt vrednice să fie puse alături cu slava viitoare, care are să fie descoperită faţă de noi." (Romani 8:18)

Slava pământească poate părea tentantă - un nume, putere, respect, bogătie... şi lista ar putea continua, dar toate sunt nimic în comparaţie cu slava care va veni.

Tu pentru care slavă lupţi şi suferi? Eşti fericit după standardele lumii sau după cele ale lui Dumnezeu?

Tu decizi dacă este sau nu ferice de tine!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Pentru nimic în lume...

Ajuns-aţi la ţintă?

Lipeşte-mi, Doamne, sufletul...